ارتباطات در بین تجهیزات به طو ر کلی به دو روش بیسیم (Wireless) و سیمی (Wire) صورت خواهد گرفت. در سیستم هوشمند سازی ساختمان نیز به 2 روش فوق تبادل دیتا اتفاق می افتد که در این صفحه سیستم های هوشمند Wireless یا بیسیم را مورد بررسی قرار می دهیم. همانطور که همه می دانیم فعلا بهتر است فقط انتقال دیتا و انرژی در حجم کم توسط سیستم وایرلس صورت پذیرد و متخصصین بر این تلاشند که بتوانند این تبادل را با حجم بالا و بدون ضرر ممکن سازند. هوشمند سازی ساختمان بدلیل تبادل دیتای کم، قابلیت اجرا به صورت وایرلس را دارد.
پروتکل های سیستم هوشمند ساختمان وایرلس (Wireless):
از پروتکل های رایج سیستم هوشمند سازی وایرلس ساختمان، می توان به انواع زیر اشاره کرد:
- Zigbee
- Bluetooth
- Wi-Fi
- Z-Wave
- Thread
- Lora
پروتکل های وایرلس بالا هر کدام دارای شرایط مختص به خود می باشند و دارای معایب و مزایای متفاوتی هستند. به عنوان مثال پروتکل Wi-Fi از نظر مصرف باتری و انرژی از مصرف بالایی برخوردار است و برای تجهیزاتی که مصرف برق مستقیم ندارند پیشنهاد نمی گردد و در مقابل آن پروتکلی مانند Thread از مصرف نسبتا پایینی برخوردار می باشد و در پروژه هایی که امکان تغذیه مستقیم وجود ندارد، باید از این پروتکل یا از بلوتوث استفاده کرد.
مزایای سیستم هوشمند ساختمان وایرلس:
- ارتباط بین تجهیزات و المانها نیاز به سیم کشی ندارد.
- برای سیستم های موجود سنتی، نیاز به تخریب و کنده کاری نمی باشد.
- نیاز به اشغال فضایی برای تابلو برق و صرف هزینه ای در این خصوص نیست
- قابل انتقال و یا نصب موقتی می باشد
- به نسبت، ارزان تر است
- به راحتی قابل ارتقاء می باشد
- از مصرف انرژی بسیار پایینی برخوردار است
با توجه به وجود مزایای زیادی که در سیستم های هوشمند سازی وایرلس وجود دارد معایبی نیز جاریست
معایب سیستم هوشمند سازی ساختمان وایرلس:
- امنیت نفوذپذیری پایین تر نسبت به سیستم سیمی
- امکان وجود امواج مضر در بعضی از پروتکل ها
- سرعت پایین تر در تبادل دیتا
- امکان بروز اختلال در زمان انتقال دیتا
- امکان خرابی بیشتر (بدلیل جای گرفتن مکانیزم کلیدها و رله در قوطی پشت کلید، سعی شده قطعات از ابعاد و اندازه های کوچکی برخوردار شوند و همین امر باعث می گردد رله ها و قطعات ضعیف تری نسبت به تجهیزات سیمی داشته باشند)
در نهایت هر کدام از سیستم ها چه وایرلس و چه سیستم سیمی مورد استفاده قرار می گیرند و هر کدام به دلایلی مورد استقبال است . نکته حائز اهمیت اینجاست که مهمترین عامل قدرت در این نوع سیستم ها انتخاب پروتکل بهتر، اجرای حرفه ای و در نهایت بروز داشتن و نگهداری از سیستم می باشد که به زندگی شما امنیت، آرامش و آسایش خواهد داد.